Η αναγκαιότητα της φυσικής άσκηση στη ζωή μας

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, όλοι μας έχουμε έρθει αντιμέτωποι με ένα διάδρομο γυμναστηρίου και μια αίθουσα γεμάτη όργανα. Ακόμα περισσότερο, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχουμε οικειοθελώς βομβαρδίσει τον εαυτό μας με πληροφορίες σχετικά με την καλύτερη άσκηση, μέθοδο κτλ.

Πριν από όλα αυτά…. Γιατί ? Γιατί να κάνει κάποιος άσκηση ? Για την εξωτερική  εμφάνιση ? Για την υγεία ?

Τα δεδομένα δείχνουν ότι χάνουμε περίπου το 5% της μυϊκής μας μάζας ανά δεκαετία έπειτα από την ηλικία των 30 και κατά συνέπεια μέσα σε χρονικό διάστημα 50 ετών, θα μπορούσαμε να χάσουμε περίπου του 25% της μυϊκής μάζας (Cruz-Jentoft et al, 2010). Λόγω της συνεπαγόμενης  αδυναμίας του σώματος (μείωση μυικού ιστού και μείωση του μεταβολισμού) αυτή η απώλεια είναι κάτι το οποίο μπορεί να εχει αρνητική επίπτωση στην υγεία μας καθως και την ποιότητα ζωής μας οσο μεγαλώνουμε.

Παρόλα αυτά,  μπορούμε εύκολα να αντισταθμίσουμε αυτές τις διαδικασίες μέσω  της κατάλληλης διατροφής και άσκησης.

Είναι ευρέως γνωστό ότι η γενικευμένη καθιστική ζωή έχει συνδεθεί με διάφορες ασθένειες, αυξάνοντας τον κινδύνο για εμφάνιση παχυσαρκίας, καρδιαγγειακών παθήσεων και καρκίνου.

Κατά συνέπεια η προφανής απάντηση είναι να ασκηθούμε…

Δυστυχώς όμως, η προγραμματισμένη άσκηση και η απρογραμμάτιστη δραστηριότητα συνήθως μειώνονται καθώς μεγαλώνουμε και καθιστούν περισσότερο πιθανό την αυξήση του βάρους σε λιπώδη ιστό.

Χρειάζεται λοιπόν, να κάνουμε μια συνειδητή προσπάθεια για να διατηρήσουμε εναν υγιή μεταβολικό ρυθμό και τη λειτουργικότητα του σώματος μας.

Μόνο 5 με 10 τοις εκατό απώλεια του συνολικού σωματικού βάρους έχει εμφανιστεί οτι βελτιώνει την κλινική εικόνα ατόμων, τα οποία θεωρούνται παχύσαρκα και υπέρβαρα και τα οποία πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 . Ταυτόχρονα με αυτή την μικρή μείωση, μειώνονται και οι πιθανότητες των ατόμων αυτών να εμφανίσουν κάποια καρδιοαγγειακή νόσο (Wing  et al, 2011).

Συμφωνα με έρευνες,  κατα την προσπάθεια βελτιστοποίησης της σύνθεσης του σώματος μας, χρειάζεται μια υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση συμπεριλαμβανομένης της άρσης βάρους – με την μακρά και αργή αερόβια άσκηση να μην είναι πλέον ο συνιστώμενος τρόπος για την απώλειας λίπους (Boutcher, 2010)

Η άρση βάρους, αλλά και προγράμματα υψηλής έντασης και διαλειμματικής προπόνησης δεν είναι απαραίτητο να γίνονται σε ένα γυμναστηριακό πλαίσιο, δεδομένου ότι πολλές μορφές άσκησης λειτουργούν με το βάρος του σώματος αλλά και με σύντομα χρονικά διαστήματα υψηλής έντασης (Yoga, TRX κ.α.).

Αυτό που είναι ίσως το πιο σημαντικό, είναι να λάβουμε την απόφαση να ασκηθουμε και να έχουμε στο νου ότι ο τρόπος με τον οποίο θα ασκηθούμε είναι αποκλειστικά προσωπική υπόθεση.

Βρείτε λοιπόν έναν τρόπο εκγύμνασης που να σας αρέσει και να σας εκφράζει και εάν δεν γνωρίζεται ποιός είναι αυτός, μπορείτε να δοκιμάσετε διαφορετικά ειδή/ μεθόδους και προγράμματα μέχρι να βρείτε αυτό που σας ταιριάζει.

Βιβλιογραφία

Boutcher, S. H. (2010). High-intensity intermittent exercise and fat loss. Journal of obesity2011.

Cruz-Jentoft, A. J., Baeyens, J. P., Bauer, J. M., Boirie, Y., Cederholm, T., Landi, F., … & Topinková, E. (2010). Sarcopenia: European consensus on definition and diagnosisReport of the European Working Group on Sarcopenia in Older PeopleA. J. Cruz-Gentoft et al. Age and ageing39(4), 412-423.

Ilich, J. Z., Kelly, O. J., Inglis, J. E., Panton, L. B., Duque, G., & Ormsbee, M. J. (2014). Interrelationship among muscle, fat, and bone: connecting the dots on cellular, hormonal, and whole body levels. Ageing research reviews15, 51-60.

Wing, R. R., Lang, W., Wadden, T. A., Safford, M., Knowler, W. C., Bertoni, A. G., … & Look AHEAD Research Group. (2011). Benefits of modest weight loss in improving cardiovascular risk factors in overweight and obese individuals with type 2 diabetes. Diabetes care, DC_102415.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s